marți, 25 noiembrie 2014

Analiza de risc: alegerile din Moldova și regiunea transnistreană

Dacă în țările Occidentale alegerea unui nou partid prezintă schimbări mai degrabă de ordin economic, în țările din fostul bloc sovietic alegerea unui alt partid la putere poate cauza schimbări economice, sociale și politice, adică pot avea loc schimbări majore. Fiindcă Republica Moldova face parte din fostul bloc sovietic, fiindcă pentru putere luptă partide pro-estice și pro-vestice, pentru că situația se complică din cauza regiunii transnistrene, tema alegerilor din Republica Moldova este una pe larg discutată în rândul experților din diferite domenii atât în țară cât și în străinătate.
N-a fost scrutin fără provocări și încălcări grave sau mai puțin grave, însă acesta poate deveni unul mai special fiindcă în 2009 era o forță anti-comunistă puternică care a mers până la „revoluție”, acum sunt două forțe puternice, anti-comunistă și anti-occidentală alimentată de conflictul transnistrean și aceste două forțe se pot întâlni la aceste alegeri.
Fiindcă informația în regiunea transnistreană este monopolizată de stat, iar direcția statului devine direcția cetățenilor și nu invers cum susțin autoritățile separatiste, oameni se simt ruși sau pro-ruși. Astfel cel mai probabil că regiunea transnistreană își va stimula oameni cu cetățenie moldovenească să iasă la vot și să voteze pentru un viitor comun alături de politicienii cu viziuni pro-ruse din Moldova, probabil prin garantarea intensificării pașilor spre rezolvarea conflictului care apropo deja demult deranjează și pe o bună parte din transnistreni indiferent de proveniența sa etnică. Ar trebui de amintit faptul că ultima perioada relațiile moldo-transnistrene sau răcit brusc și asta o putem observa prin comentariile oficialilor din ambele părți. Transnistrenii de la o vreme demonizează și pe noua putere de la Kiev ducând până în extremă procesul de dezinformare prezentându-se ca fiind înconjurată de dușmani și cerând ajutor de la Moscova.
Nu neapărat că transnistrenii se vor comporta agresiv în alegeri sau după, ei o pot face și pe ascunselea trimițând oameni la Chișinău pentru a provoca mulțimile care se pot strânge în piață, la fel ar trebui de acceptat gândul că mulțimile pot fi provocate de opoziția moldovenească care tind să preia puterea. Nu în ultimul rând ar trebui de amintit despre UTAG unde mulți tineri au fost duși în Rusia cu ajutorul oficialilor din UTAG pentru a fi învățați la bazele militare rusești cum să se comporte la proteste. La fel ar trebui de menționat faptul că oficialii din UTAG și Transnistria au relații destul de calde, la fel cum și faptul că rezultatul referendumului din Găgăuzia nu prea a fost folosit la ceva anume.
Găgăuzia și Transnistria pot deveni potențiale pericole în alegeri, însă aceste pericole pot fi și la Chișinău, de exemplu tineri echipați cu armament militar și făcând parte din partidul comunist sau membrii grupării Antifa.
Cât de straniu n-ar suna, dar pericolul se poate ascunde și în partidele pro-europene prin însuși fapt că partidele pro-europene doresc în UE distanțează de Transnistria, plus și faptul că discuțiile nu aduc un rezultat important ca oamenii să îl poată simți. Un pas înainte făcut la o nouă rundă de negocieri, poate prezenta vreo trei pași înapoi până la următoarea rundă de negocieri.
În aceste alegeri joacă un rol important nu doar factorii interni ca de exemplu partidele politice, dar și factorii externi cum ar fi noul guvern de la Kiev, conflictul din Ucraina, înrăutățirea relațiilor dintre UE și SUA versus Rusia. De exemplu, până nu demult în Ucraina în regiunile sud-estice predominau tendințe pro-ruse, acum însă în contextul conflictului din Donbass, Lungansk și Crimeea, chiar și în acele regiuni care erau pro-ruse acum predomină tendințe pro-europene. S-ar putea ca cetățenii moldoveni să nu vrea un asemenea scenariu și i-ar consolida împotriva posibilelor conflicte care pot apărea.
Astfel, alegerile pot decurge pe două căi, una liniștită sau aproape liniștită și alta cu probleme. Problemele pot apărea din partea UTAG-ului, Transnistriei sau a Federației Ruse. Cert rămâne însă un lucru, liniște o pot asigura doar cei care sunt acum la putere la Chișinău, fiindcă dispun de toate frânghiile pentru a o face și au suportul UE și SUA.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu