marți, 25 noiembrie 2014

Cum va arăta economia Rep. Moldova după alegerile parlamentare din noiembrie?

În 30 noiembrie în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare. Aceste alegeri sunt decisive pentru Republica Moldova nu doar pe plan politic, dar și economico-social. Partidele politice sunt divizate în două tabere, în cei pro-europeni care sunt acum la putere și cei pro-estici care sunt în opoziție. Această discrepanță între două orientări a politicii externe poate influența nu doar politica externă, dar și politica internă. În continuare urmăm să discutăm ce schimbări pot avea loc pe plan economic în Republica Moldova după alegeri în acest context politic în care au loc alegeri.
Apropierea de Occident din ultimii ani a făcut ca Republica Moldova să sufere schimbări importante pe plan economic și cel mai important, schimbări nu doar cantitative, dar și calitative. Procesul de modernizare a țării a presupus adoptarea unui șir de reforme conform cerințelor uniunii, nu și în ultimul rând investiții majore pentru dezvoltarea economiei care provoacă o oarecare dependență prin responsabilitățile asumate de actuala guvernare. Cu alte cuvinte, dacă ipotetic vorbind Guvernul de la Chișinău va alege apropierea față de Federația Rusă și înrăutățirea relațiilor cu UE și SUA, aceasta va afecta grav nu doar imaginea țării, dar și economia ei.
Politica externă a Guvernului de la Chișinău după 2009 a urmat încălzirea relațiilor cu SUA și apropierea de UE ca scop final având aderarea la uniune. Ca efect advers al acestei apropieri față de Occident a fost înrăutățirea relațiilor cu Federația Rusă și tensionarea situației în  zona de conflict Transnistria.
Republica Moldova este puternic dependentă față de Federația Rusă, aceasta o face să fie ușor influențabilă prin diferite pârghii, fie gaz, muncitorii în Rusia, zonă de conflict sau embargouri. Aceste puncte slabe ale Moldovei sunt folosite în scopuri electorale de către opoziția care dorește apropierea de Rusia. Mesajul opoziției sună în felul următor „Din cauza pro-europenilor avem embargou, muncitorii din Rusia riscă să fie deportați, observăm înrăutățirea relațiilor cu transnistrenii, noi vom îmbunătăți relațiile cu Rusia și ne vom apropia de ea”, însă ei nu zic aproape nimic despre cum va arăta economia țării după alegeri ceea ce trezește multe semne de întrebare. Un alt aspect important despre care ei nu vorbesc ține de cum vor aborda responsabilitățile asumate față de SUA și UE.
La fel ar trebui de menționat faptul că Rusia susține idea conform cărei Moldova ar prezenta un pericol pentru ea prin re-export, argument lipsit de sens fiindcă Moldova nu este prima țară care face parte din două uniuni economice și sunt mecanisme legislative care prevăd aceste situații. Putem enumera zeci de țări care sunt în asemenea situații și nu prezintă pericol.
Putem observa două scenarii care se pot derula după alegeri:
1. Alegerile vor câștiga pro-europenii și procesul de integrare va continua cu sau fără anumite schimbări. Moldova va încerca în continuare să păstreze relații mai bune cu Federația Rusă și să normalizeze relațiile cu regiunea transnistreană până la rezolvarea conflictului. Însă Rusia ar putea să folosească o bună parte din pârghii pentru a trezi nemulțumiri în societate și astfel să destabilizeze situația și mai tare.
2. La putere vor veni simpatizanții Federației Ruse cu o majoritate suficientă pentru a face o guvernare pro-estică și se vor înrăutăți relațiile cu UE și SUA. Imaginea Moldovei la nivel internațional va fi afectată până la momentul în care nu va deveni atrăgătoare pentru investiții străine. Vor urma un șir de pași care vor apropia țară de Federația Rusă și va prezenta în același timp un pericol pentru Ucraina care încearcă să se apropie de UE.

Moldova este într-un moment istoric în care se decide viitorul nu doar pentru patru ani, dar pentru următoarele generații. Sunt doar două căi între care cetățenii moldoveni trebuie să aleagă, să fie cu UE și să continue procesul de modernizare a țării, sau să renunțe la această cale, să se apropie de Federația Rusă și să suporte consecințele deciziei luate la alegeri.

Un comentariu: