luni, 25 ianuarie 2016

Pro-europenii au fail-uit - pro-esticii vor lua puterea

Rembrandt - De Staalmeesters

Pro-europenii au fail-uit și pro-esticii au șansele reale să ia puterea. Acest lucru era aproape clar încă din sfârșitul anului 2014 când au început să iasă la iveală toate ilegalitățile și conflictele interne. Momentul culminant a fost arestarea lui Vlad Filat în octombrie 2015. Iubitorii „House of cards” văd chestii „frumoase” însă cu actori reali. Tot ce trebuie să facă PSRM+PN e doar să-și amplifice mesajul și să țină aceeași direcție, iar oamenii „sunt de partea lor”.


*Lucrul cel mai interesant este că opinia publică a fost creată și direcționată în așa fel în cât anticipatele să le vrea chiar și cei care nu sunt pro-est, însă este clar că din anticipate vor câștiga pro-esticii. Mesajul merge și mai departe în subtilități politice croite frumos până la momentul în care de exemplu expresia „mâna Moscovei” nu mai este percepută negativ, nu pentru că nu este, dar pentru că ea era folosită cel mai des de Mihai Ghimpu care împreună cu alții din alianță s-au discreditat. Astfel ea deja este văzută ca un fel de scuză, epuizată și umoristică. 

Apropo, se zice că prin Moldova sau din Moldova au fost scoși mulți bani cu ajutorul oamenilor din Federația Rusă, oare instituțiile financiar-bancare rusești n-au observat nimic ca să inițieze un dosar penal? Ori au tăcut știind că vor avea de câștigat într-o configurație geopolitică?

De ce este important acest mic detaliu cu „mâna Moscovei”? Pentru că acest mecanism de schimbare a accentelor este aplicat și la plan macro. Pro-rușii n-au pus prea mult accent pe explicarea avantajelor de a fi cu Federația Rusă, ei pur și simplu au arătat la gafele pro-europenilor - și aceste gafe se pare că sunt foarte mari. Pro-europenii în schimb prin diferite programe finanțate din exterior au încercat să arate aceasta, adică avantajele de a fi cu ei. Astfel după atâția ani imaginea uniunii nu s-a ridicat, ci din contra a scăzut. Pro-esticii au un avantaj mare din punct de vedere politic, ei nu vor da în bară prea tare dacă nu vor face prea multe pentru că ei nu promit marea și sarea.

Pro-europenii nu mai au scuze și asta putem vedea în sondaje care ne arată o credibilitate extrem de joasă aproape în toate instituțiile și tot ce se întâmplă, trend-ul păstrează doar biserica și acest lucru este ușor explicabil. Ceea ce este clar că anticipatele pro-europenii le vor pierde.

**Un alt lucru interesant este tot despre manipulare (+propagandă) însă dintr-o altă perspectivă, una mai „imediată”. Tot se zvonește despre societatea civilă moldovenească care s-a maturizat. O astfel de maturizare peste noapte se zvonește în ultimii câțiva ani însă eu tot nu o văd. Cei care vorbesc despre aceasta ori sunt naivi, ori nu înțeleg profund problema, ori sunt plătiți. Dacă erau moldovenii maturi politic atunci în 2014 rezultatele din urma alegerilor parlamentare era să ne arate o altă configurație politică. Apropo e o întreagă temă de discuție asupra acestei probleme: dacă oamenii iese la proteste aceasta este pentru că există o cultură civică/politică? Ori aceasta arată lipsa ei pentru că cei care au votat n-au avut maturitatea civică/politică pentru a-și alege un legislativ legitim ca după să nu mai iasă la proteste?

Mai devreme ori mai târziu pro-esticii vor câștiga alegerile parlamentare (Apropo observați cum între Igor Dodon și Renato Usatîi parcă apare un ușor conflict? Poate pentru că electoratul lor este cam același și dacă ar fi anticipate ar lua mai puține voturi? Iar dacă ar merge separat și apoi ar face alianță ar avea mai multe locuri în Parlament). Este o realitate crudă pentru cei care și-au dat speranțele în partidele pro-europene. Aceasta se va întâmpla pentru există toate premisele unei astfel de schimbări politice. Acest lucru nu este deloc rău pentru că: 
1. Per general pro-europenii s-au discreditat și n-au mișcat țara din loc astfel au dezamăgit cea mai mare parte din populație; 
2. Într-o democrație indiferent de viziuni politice, toți trebuie să aibă șansa să dețină puterea politică. Cei care sunt pro-europeni ar trebui să înțeleagă că democrația trebuie să fie mai presus de cât toate și să nu găsească scuze pentru ilegalități astfel să susțină pe cineva ca să nu vină altcineva. Dacă pro-europenii sunt cu adevărat buni și această idee merită să trăiască atunci 4 ani vor fi o opoziție puternică, plus că vor avea un răgaz pentru a lua noi puteri. Dacă pro-esticii sunt buni atunci ei vor avea șansa să arate aceasta, adică ceea ce vor să arate de atâția ani. - Exercițiu democratic.

Pro-esticii vor avea câteva probleme majore când (și dacă) vor ajunge la guvernare:
1. Venirea lor la putere nu înseamnă că pro-europenii au pierdut din pârghii (de exemplu mediatice, economice, politice, diplomatice, instituționale). Ceea ce înseamnă că o bună parte din media, profesori, afaceri oricum vor susține ideea europeană. Astfel ei se pot transforma într-un fel de pro-europenii nelegitimi pentru pro-esticii de acum.
2. Va fi foarte complicat să-și construiască relațiile cu Occidentul care a oferit Moldovei mai multe avantaje, de exemplu bani, circulație fără viză, etc. Socialiștii zic că nu vor cu UE, dar ei au nevoie de UE pentru că în comparație cu Federația Rusă UE a făcut ceva pentru oameni, de exemplu: drumuri, școli, spitale, autobuse, etc.
3. Ar putea să se tensioneze situația la hotarul moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean pentru că puterea filorusă de la Chișinău „poate să închidă ochii” la faptul că Rusia are pretenții în Ucraina și mai exact ce afectează Moldova, Odessa.
4.  O parte din societatea civilă care-i foarte activă sunt tineri care au fost crescuți ultimii ani în spirit pro-european și vor fi cu ori fără partide pro-europene. La anumite schimbări anti-europene ei pot fi sensibili și iritați. Construirea opiniei publice în sensul că cei care vor cu UE sunt idealiști pentru că nu s-a ajuns la nimic bun va necesita timp, iar 4 ani poate fi puțin.
5. Ar putea să aibă o opoziție puternică care nu s-a discreditat precum PD, PL și PLDM, În rândul opoziției puternice poate fi: Platforma DA, PAS (a Maiei Sandu), PPEM.
6. Altele.

Este destul de interesant cum se creează opinia publică în ultima perioadă și cum se direcționează în anumite direcții chiar și de către acei care sunt pro-europeni (cel mai probabil o fac fără să-și dea seama). Probabil că unii sunt prizonieri a propriei condiții și nu mai pot schimba nimic de cât să meargă cu partidul ori să fugă din el în speranța că totul va fi bine. În jocul major eu zic că pro-europenii până ce pierd.



smile emotic


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu