sâmbătă, 12 septembrie 2015

A cui e DA? Ce urmează?

instagram photo: ioanavictoriab

Prin februarie apare platforma DA ca nemulțumire și dezamăgire față de ceea ce se întâmplă în țară. Au organizat câteva proteste, inclusiv ultimul din 6 septembrie care a strâns cei mai mulți oameni în piață de după independență.

Pare a fi ciudat, dar platforma nu s-a transformat în partid, n-a făcut „revoluție” pe când avea potențialul de schimbări majore. Oamenii pașnic au ieșit în stradă și au cerut ceea ce au simțit, adică ce li s-a zis (n-au fost provocări). Mai devreme de bună voie nimeni nu a ieșit în piață să zică că nu este de acord cu ceea ce se întâmplă (proteste organzitate de partide nu se iau în considerare). Astfel pare a fi interesantă această poziție civică susținută masiv de unele trusturi media și cam ignorate de altele.

Platforma DA pare a fi o frânghie de influență în mâinele unor „puternici” pentru a folosi împotriva altor „puternici”. Însă aceasta poate fi doar un scenariu din cele multe care pot fi.

Se începem cu prima versiune. Platforma este creată de oligarhi penru a reforma sistemul în urma presiunilor primite din UE. Acest scenariu ar putea face sens luând în considerare ultimile evenimente. Se încearcă să întoarcă banii furați, aeroportul concesionat, să aducă procuror de la DNA, să reformeze CNA și CNI, scăderea prețurilor pentru curent și gaz.

Cel mai interesant că aceasta se întâmplă la scurt timp după protest și guvernarea este dispusă să facă pași în întâmpinare. O fi oare aceasta din frică? Poate, însă dacă era să fie frică atunci DA era să repete istoria lui Grigore Petrenco din fața procuraturii – au fost arestați.

JurnalTV și Independent a susținut mediatic ceea ce se întâmplă în piață, iar alte trusturi media au vorbit în linii generale ce se întâmplă, alții chiar minimizând importanța evenimentelui. Aceasta duce la concluzia că cineva din media este deranjat, însă o fi oare atât de tare deranjat? Plus că nu prea au sunat declarații împotriva lui Vlad Filat, este un moment important.

Se zice că Plahotniuc împotriva cui au sunat cele mai multe slogane, are o parte bună din media. Însă mass-media care se zice că este a lui ce a făcut e doar puțin ignorat evenimentul, nu și realizat produse informaționale cu scop descreditoriu. Poate Plahotniuc face parte din această schemă? Poate că da, pentru că media a vorbit mult despre implicarea sa în furtul miliardului și alte fărădelegi, iar acum aceasta ar putea ajuta pe el să-și „spele” imaginea.

Astfel PLDM și PDM își vor curăța imaginea și arăta că totuși sunt partide care se pot adapta la schimbări și pot face schimbări.

Mergând în probabilități, păi cel mai probabil că Vlad Filat este implicat în ceea ce se întâmplă în piață, iar următorul în lista de probabilități este Vlad Plahotniuc care ar vrea să-și curățe imaginea și să se continue să fie pe scena politică.

Gurile rele zic că PSRM a susținut DA. DA a refuzat public ajutorul PSRM și lui Renato Usatîi exprimând ferm aspirațiile sale pro-europene. Dacă PSRM chiar a ajutat DA, atunci aceasta a fost la îndemână celor care coordonează DA, iar PSRM a fot implicat în ceea ce credea că poate fi util pentru ei, probabil a fost o greșeală de a lor.

Totuși dacă DA era să fie periculoasă pentru guvernare, cei de la putere găseau un șir de metode pentru ai înlătura: dosare penale, descreditare, presiuni fizice și psihologice, etc.

Al doilea scenariu la fel de plauzibil care poate avea legătură cu ideile din primul scenariu este ca DA să se transforme în partid politic ca mai apoi să intre la guvernare. Astfel apare un partid cu legitimitate sporită care are șanse reale să ajungă în guvern. Dacă e să ne aducem aminte, erau discuții privind transformarea platformei în partid. Aceste zvonuri ar putea fi pentru a pregăti opinia publică la asfel de schimbări. Această idee face sens și pentru simplu fapt că în curând expiră mandatul președintelui, iar voturi în coaliție nu sunt suficiente.

Astfel pe scenă apare un partid politic nou, creat de partidele de la guvernare, ori doar un singur partid, astfel acest proiect va aduce voturi pentru vectorul european. Probabil și în paralel cu aceasta greutate unui partid dacă a fost creat doar de un singur partid. Cel mai important că acest partid poate să-și piardă din imagine doar la unii, restul îl vor susține chiar dacă va face alianță cu partidele de la guvernare, pentru că toate aceste partide ar fi pro-europene.

Sigur, pot exista și alte scenarii de derulare a evenimentelor. Însă susținerea masivă din partea JurnalTV care este deținut de frații Țopa – din auzite apropiați de Vlad Filat, face să credem minim ideea că DA este un proiect dacă nu a PLDM în exclusivitate, atunci și a PLDM.

Singura problemă majoră în toată această schemă este PSRM și Usatîi, pentru că ei pot scoate de subcontrol ceea ce poate fi controlat.

În toată această situație se injectează ideea că Moldova este un stat eșuat, un stat care fără ajutor străin nu se va descurca în procesul de dezvoltare și de realizare a reformelor, stat care are nevoie de UE. Poate cei care organizează protestele nu-și dau seama de acest lucru, însă aceasta poate avea consecințe.


Anticipatele pot fi atractive pentru partidele de la guvernare (Vlad Plahotniuc pe Facebook declarase că ar putea fi de acord cu anticipate) în cazul în care DA este a celora de la guvernare și dacă se va transforma în partid politic. Dacă vor fi anticipate și DA va fi partid, atunci probabilitatea e foarte mare că DA este creat dintr-un partid pro-european de la guvernare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu