luni, 14 septembrie 2015

Educația ca prioritate și obligație


„Educația intregii lumi este mai presus de orice” zicea Pierre Larousse, „Educația unui popor se judecă după ținuta de pe stradă. Vazând grosolănia pe stradă ești sigur ca o vei găsi și în casă.” susține Edmondo De Amicis, și cred că ambii au perfectă dreptate.




Educația este o prioritate pentru Republica Moldova, aceasta am văzut-o în declarații, aceasta am văzut-o în cheltuilile făcute în raport cu PIB-ul, însă mulți ani nu s-a făcut nimic. Au avut loc ședințe, întâlniri oficiale și neoficiale, conferințe și briefing-uri de presă, însă situația rămânea la fel mulți ani la rând. Toți se complăceau cu avestă situație pentru că fiecare avea ceva de câștigat, elevul câștiga nota dorită dacă punea în pliculeț suma care trebuia, profesorul se mulțumea cu suma primită și așa mulți ani la rând nu doar în educație.

Dacă e să facem o retrospectivă de unde au început schimbările sănătoase în educație, atunci ajungem la anul 2012 și scandalul de la BAC. În iunie 2012 se sparge gheața și pe agenda publică educația devine subiectul principal. Totul începe de la nemulțumire și dodrință e schimbare din partea noiscriem.net care publică toate testele și răspunsurile de la BAC ca unica și ultimă metodă de a sesiza opinia publică. În cele din urmă mass-media amplifică mesajul cu gravele probleme din educație - astfel educația devine chiar o prioritate. Chiar dacă s-a minimizat importanța acestui proiect de pe internet, totuși el a fost unul din factorii ctalizatori a schimbărilor, pentru că în urma scandalului a fost demis ministrul educație și ca urmare în fruntea ministerului vine Maia Sandu.

Maia Sandu, pe atunci persoană incognito pentru public, însă care în scurt timp începe să facă ceea ce trebuia făcut de mulți ani. Educația o putem împărți până la Maia Sandu, pe timpul ei și după. De ce? Pentru că ea a fost cea care a avut curaj să zică lucrurilor pe nume: la BAC se copiază, sistemul educațional este extrem de corupt, educația este o prioritate și elevii trebuie să învețe. Ba mai mult, ea e persoana care avuse curaj să zică că schimbări se pot face, aceasta fiind o speranță că schimbări pot avea loc și în alte domenii.

Este normal că educația s-a personalizat, pentru că schimbările începute de Maia Sandu sunt acele schimbări de care este nevoie, cu siguranță că se putea și e loc de mai mult. Nu știu de ce Corina Fusu se supără pe acest fapt, dar să faci educație și politică nu este cea mai bună strategie. Să zici că Maia Sandu a urmărit interesele PLDM nu prea poți, pentru că PLDM și-a asumat riscul să aducă la acest post o persoană care a făcut schimbări dureroase. Astfel PLDM a pierdut din imagine pentru că oamenii nu înțelegeau (unii nici până în prezent nu înțeleg) cât de utile sunt aceste schimbări, însă asta a fost la început, mai apoi oamenii au realizat importanța acestor reforme.

Copii cu greu au început să conștientizeze că chiar trebuie de învățat, iar acum cu propunerile noului ministru Corina Fusu, nu se face altceva de cât o reîntoarcere la „epoca de piatră”. Plus că e și culmea să dea un feedback cetățenilor cu atâta aroganță de parcă ei n-ar fi zis ceva corect.

Ex-ministrul Maia Sandu a făcut foarte multe, însă evident că mai este loc și pentru altele, ceea ce ar putea face Fusu și fără să o ia la personal. Ministerul nu este al ei, ori a PL-ului cum s-au împărțit ministerele în noua guvernare, ea este în slujba poporului. Place ei asta sau nu, aceasta este realitatea.

După câțiva ani de „aer curat” deja este greu să mai prostești poporul în orice caz pe segmentul educațional. Dacă unele lucruri se uită și dispar de pe agenda publică, educația nu va fi uitată. Vor fi destui oameni care nu vor fi plătiți de partide, oligarhi și alte grupuri de interes, și vor aduce aminte de fiecare dată că ceva nu merge bine, pentru simplu fapt că este important și trebuie dacă nu pentru noi, atunci pentru următoarele generații.

Apropo, există multe cercetări care arată corelația puternică între investițiile în educație și dezvoltarea statului, adică, statele care au investit în educație au avut mai mult de câștigat pe lungă durată de cât acele state care au minimizat importanța acestui sector.

Nu poți avea o societate puternică și sănătoasă dacă nu investești în educația cetățenilor.

Ce-ar putea face Corina Fusu, e să continue reformele începute de Maia Sandu, în paralel să se focuseze și pe reforme în mediul universitar, să dezvolte open education, să atragă mediul de afaceri în educație și multe alte lucruri la care mai este de lucrat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu