vineri, 31 ianuarie 2014

Anul 2014 pentru Republica Moldova


Suntem în anul electoral, în anul în care „se decide ce va fi mai departe”. În anul acesta va fi o confruntare directă între Occident și Est. Moldova va face pasul major spre a decide ce își dorește în continuare și zic de a decide fiindcă unele lucruri nu sunt puse la punct și se poate reorienta după exemplu Ucrainei sau Armeniei.

Moldova se află într-o situație dificilă atât pe plan intern cât și pe extern. Aceste situații ar putea fi decesive în schimbarea vectorului politicii externe. Guvernul de la Chișinău se va putea reorienta fiindcă Acordul de Asociere încă n-a fost semnat și până la drumul ireversibil mai este ceva timp, timp suficient pentru schimbări nu în interesul guvernului (nici a partenerilor occidentali).

***

În prezent Moldova pierde spațiul mediatic în favoarea Rusiei, începând de la canalele media, terminând cu o mulțime de ONG-uri. Aceasta este o problemă care la prima vedere ar trebui să îngrijoreze guvernul, însă motive de îngrijorare nu se văd. Aceasta evidențiază faptul că sunt o mulțime de oameni în aparatul birocratic care lucrează (unii cantitativ, alții canlitativ), dar nu în toate direcțiile necesare, direcții de interes național.

Nimeni nu recunoaște greșeala (greșelile) fiindcă e jenant, cum să recunoști că nu poți lucra? Mă refer în cazul dat, nu la lucrătorul de rând care nu decide prea mult, dar la cei care sunt mai sus pe treptele ierarhice. Politica trebuie gândită nu doar în interesele proprii, dar și a cetățenilor dacă dorești să construiești un regim sustenabil, apt să reziste împotriva forțele atât externe cât și interne. 

Hai să explic pe scurt, despre efectele adverse a unui spațiu mediatic slab prin două studii de caz, primul e UTAG-ul, al doilea e Transnistria.

- UTAG-ul de mult mocnește, dar a început a mocni mai cu seamă după Summit-ul de la Vilnius. În februarie trebuie să fie realizat în regiunea autonomă și un referendum care nu coincide intereselor de la Chișinău(a fost declarat ilegal - sunt în panică). Farit Mukhametshin a declar că va susține cu orice ocazie UTAG-ul, ceea ce ar însemna că Rusia se implică în treburile interne ale Republicii Moldova nu doar prin intermediul Transnistriei, dar ori unde își dorește ea, oriunde poate, de ce și nu dacă se permite? Printr-un businessman de la Moscova, Rusia finanțează acest referendum(bine, toți tac despre aceasta, dar cu toții intuim că e așa). 

- Transnistria mai recent și-a permis să facă niște declarații și acțiuni care agravează procesul de negocierii, la sigur n-au făcut din capul lor. Au făcut tot în legătură cu ceea ce se întâmplă în Kiev și ceea ce s-a dictat de la Moscova.

Acum, hai să nu ne uităm la efect, dar la unele dintre cauze. Cum Moldova a permis o asemenea situație? N-ar fi cazul să vorbim despre o problemă decizională?

***

Acum hai să trecem la partea cea mai interesantă, hai să facem predicții să vedem ce poate fi. După cum am aflat, Moldova suferă „o boală” acută în sfera decizională de interes național la fel cum și faptul că pierde spațiul mediatic în favoarea Rusiei.

Rusia s-ar implica mai activ în treburile interne ale Republicii Moldova în condiția în care se va apropia momentul de a o pierde total. Acum Rusia așteaptă să se coacă mărul pe copac, iar când va fi copt îl va lua fără rușine, why not? dacă autoritățile sunt impotente. (Aș vrea eu mult să cred că ei doar fac așa o impresie, dar se vede că pe bune nu e doar impresie)

Rusia are mai multe frânghii de influențare a țărilor dependente de ea, în cazul Moldovei embargoul produselor a fost doar o pregătire. Acum am văzut că se pregătește UTAG-ul, Transnistria „se înarmează”, massive deport cetățenilor noștri care lucrează în Rusia, finanțarea partidelor (ne aducem aminte că e an electoral) și multe alte lucruri.

După cum am zis, e un an foarte important, se planifică semnarea Acordului de Asociere și puțin mai târziu au loc alegeri. S-ar putea de crezut că rușii vor dori să piardă atât de ușor Moldova? Ucrainenilor n-a permis, acum la rând e Moldova.

(În interesul nostru este Ucraina pentru a crea un buffer de protecție împotriva rușilor, dar noi suntem importanți pentru ruși pentru ai atrage pe ucraineni.)

***
Pare că uniunea rușilor e o uniune a fricii, ești cu noi - ești bun, nu ești cu noi - ține un embargou, iați cetățenii acasă, firar, ține un război!

UE dacă-i dorește pe moldoveni în familia europeană, are obligația morală de a crea toate condițiile de apropiere a Ucrainei față de UE pentru ai proteja pe moldoveni.






3 comentarii:

  1. Cata dreptate aveti , domnule!Daca nu se uneste Moldova cu Romania , atunc totul este pierdut. La conducerea din Moldova nu le este pe plac UE, va asigur.Pentru cetateni UE este desigur bine , dar cetatenii sant prada minciunilor politice.Situatia cu Ucraina este foarte serioasa si Ue demult interveneau cu actiuni armate , dar UE duce cu totul alta politica.FR: Mercel i-a propus lui putin sa faca o politica comuna , o politica de pace in Europa , dar Putin nu vrea ! El a raspuns , ca rusii ar fi unica putere demna sa faca politica in lume. Rusii vor sange si vor sa fie hegemoni.Au ramas numai sanctii politice pasnice. Polonezii s-ar baga la Maidanec , dar sant stopati de UE.Diaspora comunista este puternica in tarile membre Ue din fostul lagar socialist , politicienii sant cumparati de rusi.Eczista o organizatie , care uneste toti slavonii . Acolo se face politica superioritatii rasei slavone. Numai unirea ne mai poate salva ,Vin timpuri grele .

    RăspundețiȘtergere
  2. Astea toate sunt la nivel de constatare, dar ce propuneri are autorul?

    RăspundețiȘtergere
  3. mda...din pacate Rusia are o mare influenta asupra statelor fostei URSS, excludem tarile baltice ,sunt prea aproape de ,,centrul U.E .si predomina catolicismul!!!,facand parte din ue va spun eu ca este fff greu ptr RM ,Rusia nu va accepta nicio data ca UCRAINA SI MOLDOVA SA FACA PARTE DIN UE...asa ca, dragi mei treceti PRUTUL!!!

    RăspundețiȘtergere