duminică, 4 mai 2014

Globalizare și izolare - Rusia

De la începutul sec. XX a început activ procesul de globalizare grație dezvoltării științei și sistemului de relații internaționale. Acest fenomen este folosit în a aduce beneficii statelor în curs de dezvoltare și ca mecanism de influențare pentru statele care își iau nasul la purtare. Atunci când un stat încalcă regulile și nu este suficient de puternic pentru a-și legitima pozițiile el este izolat.

A benificiat de globalizare așa titani ca Japonia, China, Singapore, Arabia Saudită și multe alte state. Grație dezvoltării din alte părți au beneficiat rapid de cele mai moderne lucruri și s-au transformat în centrue megaputernice. Centre nu doar socio-economice, dar și militare.


Dacă mai recent un stat era puternic pentru armata care o avea, acum un stat este muternic dacă poate schimba istoria, mentalitatea (convingerile) oamenilor atât la sine în țară cât și în alte țări. Cu cât mai eficient se realizează acest proces, cu atât ești mai puternic. Statele au început a realiza importanța capitalului uman, e foarte important ca un economist să lucreze economist și să nu-și piardă viața pentru niște ambiții. Ambițiile pot fi satisfăcute de intelectuali care pot dicta gânduri credibile.

Sistemul  de convingere se bazează pe autoritate, sistem de valori propuse (impuse), istorie (comună sau inventată) și multe alte lucruri adevărat sau cu adevăr parțial, astfel statele devin mai atractive. Pentru ca statele cărora li se propune să aleagă blocul x să facă alegerea mai repede, se folosesc alte mecanisme. Pentru spațiul post-soviectiv se folosesc de conflicte înghețate(rușii folosesc) pentru a influența. Când statul iese de sub control, e război, sau regiunea  este recunoscută (Georgia), sau ambele.

Pentru că în lupta pentru atractivitate unii încep a pierde și nu realizează putrezenia sistemului ineficient, apar așa situați cum ar fi Crimeia.

Occidentul încearcă s-o izoleze pe Rusia pentru acțiunile sale. Dacă o vor izola și ca prin minune nu va fi război, poate să ajungă să fie Coreea de Nord 2, care mereu va fi mereu un potențial conflict, mai ales că rușii sunt buni în chestiunea militară. Izolând, ei vor avea de pierdut, ei vor restabili ce-au pierdut și va fi un conflict și mai periculos.

Rușii pierd un conflict ascuns pe care îl înțeleg mulți, dar nu mulți au curajul să-l zică. Îl pierd fiindcă nu este suficient de bun ca să le satisfacă interesele lor de politică externă. Acesta ar putea fi unul din motive de ce se întâmplă ce se întâmplă - încearcă să-și manifeste puterea. Că după 20 de ani de la destrămarea URSS, au recăpătat poziția de stat puternic, stat de temut, însă nu realizează cât de slabi sunt. Alte state manifestă puterea deja altfel, prin mecanisme mult mai subtile, mult mai eficiente. Machiavelli zice, că un principe trebuie să fie temut, dar nu și urât (mulți din statele post-sovietice, sau vecine îi urăsc).

Rușii, în frunte cu Alex Dughin susțin naționaliștii din toată UE (la ei e interzis) pentru ca ei să ajungă în PE și să distrugă UE din interior, însă ei nu realizează că sunt prea slabi pentru a face aceasta să fie chiar eficient. Metodele lor democratice folosite în scopuri non-democratice nu dau rezultatele așteptate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu