sâmbătă, 28 februarie 2015

Moartea lui Nemtsov - versiuni și cauze


Omorul lui Boris Nemtsov este un șoc pentru toată lumea, probabil mult mai puțin pentru Federația Rusă. Este de așteptat că atunci când ești în opoziție cu Kremlinul - imaginea ta va fi denaturată și mereu vei fi supus presiunilor.

Nemtsov era în opoziție și critica puterea, respectiv puterii îi era convenabil un astfel de omor - aceasta este versiunea cel mai pe larg răspândită pentru că deja este o regularitate astfel de presiuni asupra opoziției, să ne aducem aminte de Anna Politkovskaya. Însă cât de corect e să facem astfel de concluzii? 


Noi putem să nu îl iubim pe Putin pentru că este mai diferit de noi, însă ar omorâ „el” un om exact în perioada când Rusia este supusă unor presiuni extrem de mari (nu discutăm cauza acelor presiuni)? Strategic acest pas este neconvenabil, deși nu îl putem exclude dintr-o listă de probabilități. Ideea ar fi că omorul lui Nemtsov este făcut intenționat de altcineva pentru a strica și mai mult imaginea lui Putin și a Rusiei - versiune susținută de oficialități. Astfel Kremlinul are de câștigat dublu: 1. Consolidare internă și mai mare - alții ne omoară oamenii noștri și vor să dea vina pe noi ca să ne pună și mai multe sancțiuni. 2. Kremlinul dând vina pe altcineva iese curat- cine s-ar aștepta ca un om să fie omorât chiar la porțile administrației. 

Alt aspect ar fi să presupunem că totuși acest omor nu a fost organizat de Kremlin. La câtă informație unidirecțională (propagandă) e în Federație Rusă este de așteptat ca un grup de oameni consumatori ale acestor informații să fi organizat acest omor. Posturi TV, site-uri, radiouri cu o poziție critică sunt într-un număr foarte mic. Este de așteptat că o bună parte din oamenii din Rusia pleacă în Donbass și Lugansk de bună voință, fiind indignați de fasciștii de la Kiev, de ce să nu ne așteptăm ca o altă parte să omoare oameni din opoziție? Plus că aceasta ar putea coincide pe de o parte cu felul în care a fost omorât Nemtsov. Dacă aceasta ar face GRU sau FSB, ei puțin probabil ar face aceasta atât de public și puțin probabil din 6 (alții zic 7, iar alții 8) gloanțe împușcate, doar 4 să nimerească în țintă. Unii au zis că împușcătura în cap este davodă a profesionalismului (pentru asigurare de 100% în rezultat), poate și au dreptate. Dacă e să presupunem prima versiune că totuși omorul a fost înscenat de Kremlin atunci organizatorii realizând că pot suspectați pentru excesul de profesionalism, au comis aceste greșeli intenționat. La fel s-ar putea de presupus că au înscenat o moarte atât de publică pentru a se scuti de suspeciuni, pentru că organizatorii puteau organiza și o moarte liniștită de exemplu accident rutier sau otrăvire. Este însă ciudat faptul că dacă totuși nu îndeplinești ordinul cuiva de sus - cu acest omor la zidurile Kremlinului te expui nespus de mult (camere de luat vedere, un număr mare din lucrători ai FPS-ului, distanță mare care trebuie parcursă pentru a te ascunde), dar și mai ciudat este faptul că operația de reținere a mașinilor suspucte (se presupune că a fost un Ford Mondeo alb, și încă 2-3 mașini, dintre care una fără numere) a început să se desfășoare tocmai peste o oră la fel cum și cunoașterea de către organizatori a tresului parcurs de Nemtsov. Cine totuși nu se teme de Kremlin? Kremlinul sau un grup de oameni frustrați? Dacă e a doua versiune, atunci putem zice că Kremlinul educă nici mai mult nici mai puțin - teroriști, educă oameni periculoși nu doar pentru restul lumii, dar și pentru însăși Federația Rusă. Tendința propagandistică a ieși din maluri și devine destructivă și pentru cei din interior.

Alte voci susțin că omorul putea fi organizat de americani sau europeni. Este greu de imaginat de ce ei ar face aceasta atunci când ei îl consideră prieten. Dacă să mergem pe versiunea rușilor că Nemtsov este omul americanilor, atunci de ce americanii să-și piardă un om atât de important? Dacă tot să mergem pe versiunea rușilor că americanii și europenii vor să pună Rusia în genunchi, atunci modalități de a face acest lucru sunt foarte multe (și mult mai eficiente), de exemplu sancțiuni economice care provoacă pierderi enorme.

Se vor găsi făptașii și sigur ei nu vor fi în birourile de prin Kremlin, însă va persista o stare de nesiguranță pentru restul lumii din două motive: 1. „Fanatismul” educat de Moscova poate să se manifeste nu doar la omoruri pe lângă zidurile Kremlinului sau voluntari în estul Ucrainei, dar și restul lumii; 2. Dacă ești mai vizibil și critici pe Putin, odată ajuns la Moscova poți fi și tu omorât.

Groaznic pentru Republica Moldova este că cetățenii sunt consumatori fideli ai acestui flux informațional și astfel situații similare ar putea să apară la un moment dat și la Chișinău, de exemplu să îl împuște pe Dorin Chirtoacă la ușa primăriei. Al doilea moment tragic este existența unui partid (PSRM) filorus care susține Kremlin.

Cert rămâne însă un fapt, nu contează cine a făcut crima, ci faptul că valori precum dreptul la viață, la libera exprimare, la protecție, pur și simplu sunt foarte slab educate în societatea rusă. Totuși aceste omoruri se întâmplă în Rusia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu