joi, 12 noiembrie 2015

Criza politică la Chișinău și Transnistria!

Chișinăul de mult timp încearcă să găsească o cale eficientă prin care să aducă Tiraspolul acasă. Uneori face pași importanți ce ajută mai mult, altă dată mai puțin. Aici revenim la problema despre care am vorbit mai demult, Chișinăului lipsește o abordare de sistem asupra acestei probleme.


Chișinăul încearcă să atragă Tiraspolul sub aripa sa și împreună să meargă spre Bruxelles. Însă Tiraspolul nu în lipsa unui temei s-ar putea întreba, de ce noi să mergem cu cei de la Chișinău care nu se pot guverna și întră în crize politice odată la câțiva ani? De ce noi să mergem spre UE care acceptă astfel de lucruri? Sunt întrebări destul de solide și demne în fața a ceva necunoscut. Nu o să vorbim despre faptul că în Rusia este mai rău sau mai bine. În Transnistria majoritatea se simt a fi ruși și nu au nevoie să se întrebe cum e acasă. E o realitate tristă pentru Chișinău și Occident, însă aceasta e realitate ce o trăiesc ei (chiar dacă și indusă artificial după părerea altora). Ei au tot dreptul moral să se întrebe „ce voi face eu acolo? și încă împreună cu Chișinăul”. De altfel, astfel de întrebări ar trebui să își dea și cetățeanul de rând moldovenesc care votează partidele pro-europene. Aceste lucruri explică de ce partidele de est capătă tot mai multă influență în țară. Adică partidele pro-estice câștigă teritoriu nu pentru că ele sunt foarte bune (dar ele pot să fie și bune), ci pentru cei cu altă idee, pro-europeană, o fac foarte prost pe a lor.

Chișinăul având o idee națională și un program ca abordare de sistem asupra problemei Transnistrene, situația era să fie altfel. Crizele politice erau să fie excepție pentru că sistemul se acomoda după problemă pentru a o rezolva. La noi se primește că problema se acomodează după sistem. Situația se complică prin faptul că în această problemă sunt implicați oameni, mulți oameni.

Dacă ar fi criză politică la Tiraspol, ar fi doar greșeala lor de tact că ei sunt mai slabi și intră în crize. Acest comportament este inacceptabil pentru Chișinău. Criza la fel cum și starea de „pace politică” fac parte dintr-un sistem democratic pe bună dreptate, însă prioritățile trebuie puse corect. 

Vrei să rezolvi o problemă? Rezolvă. Nu vrei să o rezolvi? Imită atunci rezolvarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu