luni, 23 februarie 2015

PLDM devine Filat?

National Library of Australia, Tatiana Riabouchinska (centre right with blonde hair) and artists of the company, in Les sylphides, The Original Ballet Russe, Australian tour, His Majesty's Theatre, Melbourne, 1940 / Hugh P. Hall

Suntem martorii unor evenimente foarte interesante în politica moldovenească, evenimente care ne arată declinul PLDM-ului (fără supărare pentru PLDM, dar asta este).
Avem deja antecedente în politica moldovenească când un partid devine un singur om, cazul Iurie Roșca cu PPCD, cazul Vladimir Voronin cu PCRM, urmează Vlad Filat cu PLDM? Eu cred că da.
Nu este un secret cu mulți au fost dezamăgiți de partidele pro-europene, mai cu seamă în PLDM care a și pierdut cel mai mult. PL-ul și PDM-ul au fost în creștere pentru că n-au promis multe cum a făcut-o Filat. Dacă promiți multe, trebuie să faci multe, iar dacă ai promis și nu ai făcut nivelul de încredere scade drastic și acest fapt am văzut în numărul cetățenilor care au susținut PLDM-ul la alegerile din noiembrie.
De ce totuși oamenii au votat PLDM? Pentru că mulți oameni au asociat partidul nu doar cu Vlad Filat, dar și cu Iurie Leancă care s-a bucurat de o popularitate mare chiar și în perioadele de criză. Leancă a inspirat încredere, pentru că activitatea lui privea nu „politics” ci „policy” – astfel n-a fost implicat în tot felul de scandaluri (fapt de recunoscut cu regret de însuși Leancă), plus Leancă a fost cel care fiind ministru de externe a croit calea spre UE, el a fost acela care fiind prim-ministru a inițiat și susținut un șir de reforme vitale pentru țară (mai cu seamă Ministerul Educației).
Acum când toată țara de la mic la mare știe că încercarea de-al investi în funcție pe Iurie Leancă a fost o înscenare, acum când toți știu că Gaburici este omul lui Voronin, dar a fost propus de PLDM astfel făcând încă o înscenare, acum când toți știu că PLDM și PDM dau frânghii lui Voronin pentru a rămâne la putere, adică celui împotriva cui au ieșit în piață și au murit tineri în 2009 – acum oamenii sigur știu pentru cine nu vor vota în 2018. Dar pentru cine vor vota în 2018?
Luând în considerare scandalurile care se învârt în jurul lui Gaburici și primele apariții în presă gen „pâinea nu se va scumpi am fost, am văzut, vă zic”, înțelegem că mare treabă el nu va face.
Pentru Gaburici n-au votat trei din PLDM, cred că este un semnal clar pentru Filat și la fel cum unii au fugit de la început când au simțit cum stau de fapt lucrurile, alții au ar urma s-o facă.
Acum e timpul pentru un nou partid, pentru că PLDM devine Filat, iar Filat are un rating de încredere destul de mic mai ales după ce a fost demis din funcția de premier, să nu uităm și ultimele scandaluri cu BEM-ul, sau chiar și Pădurea Domnească, de ce nu? Dacă el nu va face schimbări majore (dar tind să cred că nu va face pentru că în cinci ani nu a făcut) atunci el și partidul său sunt inevitabil „pe cale de dispariție”. Deputații din PLDM cred că înțeleg acest fapt foarte bine, de asta și ar exista probabilitatea tranziției unora din ei spre alte partide (din PCRM tot au fugit deputații pentru că Voronin a început a trăda idealurile partinice și cei din partid știau acest fapt foarte bine).

N-aș exclude apariția unui nou partid care ar da o nouă viață politicii moldovenești, partid în frunte cu Iurie Leancă și cu Ion Sturza, partid care ar „lua” cu siguranță deputați de la PLDM, poate și alte partide . Partid care s-ar bucura de o mare popularitate și ar reporni cu o nouă forță drumul de reformare și modernizare a țării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu