sâmbătă, 19 aprilie 2014

Despre partide, alegeri și votul strategic - câteva gânduri

Ca de obicei, în fiecare an electoral apare un șir nou de partide care luptă pentru puterea politică, de altfel, dacă n-ar lupta nu s-ar mai numi partid. Iată și noi suntem într-un an electoral și observăm cum partidele apar ca ciupercile după ploaie. Partidele noi apărute încearcă să răscolească tot felul de istorii captivante pentru a construi probleme (n)existente, îi putem înțelege - vor putere. Partidele care sunt la putere încearcă să-și consolideze pozițiile prin diferite metode care la rândul său sunt criticate de cele din opoziție sau care n-au acces la putere, motivul fiind dorința de putere. Câștigă de obicei în așa lupte cei care sunt mai talentați și deștepți, mai rar cu forța - revoluție, dar dacă revoluția este legitimă atunci și aceasta este o cale eficientă, doar că pentru aceasta trebuie un arhitector cu experiență.


Puterea presupune autoritate, bani, influență și multe alte beneficii care cei care n-au acces la putere nu le au, aceasta este motivul care mișcă partidele. Dacă credeți că mișcă partidele dorința de binefacere poporului atunci greșiți, de ce? Ca să ai o campanie electorală eficientă și să câștigi alegerile trebuie bani, plus infrastructura partidului, acești bani trebuie restituiți, astfel, când ajungi la putere trebuie să întorci datoriile. E foarte simplu și logic. Cum rămânem cu interesele oamenilor? Păi da, ele sunt primordiale, doar că printre ele mereu sunt și interesele unor grupuri, nu contează culoarea sau numele partidului.

În 2010 buletinul de vot era de vreo doi metri, dar în parlament au ajuns doar 4 partide, defapt, cam la fiecare alegeri sunt vreo 15-20 de partide, iar în Parlament ajung vreo 3-4-5. Astfel foarte logic devine faptul că votul trebuie să fie strategic pentru a nu-l pierde. Cum îl poți pierde? 1. Votând o partid/persoană care are șanse minime de acces la guvernare. 2. Să alegi pe nimeni.

Dacă partidul zice că nu va fura, poți să nu crezi, nu contează culoarea sau proviniența, omul este imperfect astfel acțiunile lui vor fi coordonate de dorințe precum și la restul: autoritate, bani, putere, etc. Filosofii nu ajung în politică pentru că sunt prea slabi s-o facă, însă politicul folosești filosofii pentru legitima acțiuni sau lucra pentru sistem.

Cum poți vota pe cineva care fură? Toți fură, rămâne să alegi care pe cei care îți sunt mai aproape după programul electoral și cei care inspiră mai multă încredere. Adesea partidul este asociat cu persoana - poți alege „persoana” - partid.

Partidele noastre le putem diviza în două: partide care se orientează spre Occident și partide care se orientează spre spațiul rusesc (partidele care optează pentru nici o direcție vor pierde). Din aceste considerente poți alege în dependență de ceea ce-ți este mai apropiat. Partide care ți-au câștigat încrederea prin mesajul său.

Socialiștii și democrații, care sunt mai buni? Hai să fie clar, vorbesc nu despre partid, dar despre ideologie. Socialiștii promit pensii, salarii, și alte beneficii bugetarilor, foarte bine, atunci înseamnă că făcând aceasta în buget nu rămâne bani pentru altceva și respectiv infrastructura nu va fi dezvoltată fiindcă banii se vor orienta în alte direcții. Democrații, nu neagă bugetarii, dar se orientează mai mult în alte direcții este nu pune accent pe bugetari. Nici unii nici alții niciodată nu vor zice dezavantajele programului său și vor încerca să arate plusuri.

Necătând la toate, alegerea unui partid rămâne a fi o problemă dificilă. Lăsând la o parte lucrurile mai puțin plăcute, partidele totuși sunt mecanisme de care avem nevoie. Un lucru important la alegerea partidului este programul său, al doilea este sursele umane, adică, cine sunt cei care mișcă partidul?
De exemplu, dacă într-un partid sunt oameni intelegenți(evident nu tot partidul, dar cei care sunt în sfera decizională) atunci deșteptăciunea lor va face ca deciziile să fie mai echilibrate și cu sens. Dacă un partid este condus de un om cu puțină carte atunci așteaptă nevoi.

Alt lucru important, este cine finanțează partidul. Dacă un partid arată bine înseamnă că s-a investit bine în el, ce-ar trebui să afli este de cine a fost plătit. Acela care plătește, acela recrutează tot după propriul plac: oamenii, deciziile, direcțiile, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu