marți, 17 noiembrie 2015

Despre terorism în Moldova și corupție

Mie îmi vine greu să-mi imaginez în Moldova un act terorist. Înțeleg că și cei de la Paris nu prea și-au putut imagina, însă situația Franței, Libanului, Rusiei ori SUA e mai diferită. Așa factori precum: așezare geografică, religie, etnie, economie și politică (mai cu seamă externă) influențează puternic existența actelor de terorism.


S-ar putea de intrat în detalii și să vorbim despre cultură civică ori politică, inclusiv și despre moralitate, însă nu are rost. Evident este faptul că un atac terorist nu are scuze și este o crimă împotriva umanității. 

Să duc o situație la extremă pentru a da o altă perspectivă de cât cea afectivă mediatizată și să fac mai de înțeles care-i legătura cu Republica Moldova. 

Trăiește liniștit un popor sute de ani. La un moment dat se descoperă că acest popor de fapt e bogat - are petrol (petrolul este doar un exemplu). Vine cineva mai dezvoltat și îi fură tot petrolul. Omul de furie că nu poate să facă nimic, se sinucide în Paris și mai ia cu el pe lumea cealaltă încă câțiva zeci de oameni. 
(așa o istorie scurtă și tristă)

Acum să revenim la noi. Moldova niciodată n-a fost putere mondială pentru a avea pretenție la resurse ori teritoriu. Armata moldovenească nici măcar nu e dotată bine, dacă într-o bună zi se trezesc transnistrenii că vor să facă un voiaj până la Chișinău o vor face. Nu vreau să stric imaginea Moldovei, însă aceasta este meritul celor de la putere (și al nostru inclusiv). Astfel Moldova chiar și să aibă nevoie de resurse nu le poate lua - nu are armată. Nici pe politică externă Moldova n-a fost agresivă, maxim ce a fost „Federația Rusă, luați armamentul și armata din Transnistria, noi suntem profund îngrijorați”.

Terorismul e un fel de război (pagina 15). Ca și orice alt tip de război el e o situație extremă, aceasta însemnând că ceva nu merge bine. E o metodă de a da un răspuns atunci când nu ai cum să răspunzi. E o situație limită în care poporul nu mai poate suporta. Și multe altele. Apropo mai țineți minte ce ziceau despre moldoveni în URSS? Mămăliga nu exploadează. Ajungem la ideea că moldovenii de natura lor nu pot fi exportatori de terorism - până ce. Războaiele demult nu mai sunt cele clasice, chiar dacă unde și unde mai apare un astfel de război. Războiul modern e altul, mai recent e cel hibrid. E normal ca tot cei care duc război hibrid să se supere pe actele teroriste care merg împotriva sa.

Terorismul mai este și instrument folosit de unele puteri, pentru a destabiliza anumite zone și ca urmare să beneficieze în urma acestui fapt. Câștigul poate fi direct ori indirect, de exemplu dacă nu câștigi nimic însă adversarul merge cu o unitate în jos, înseamnă că ești învingător cu diferența de o unitate înainte. Pe lângă puterea destabilizatoare terorismul mai poate fi și un pretext, de exemplu de intervenție - 911.

Ciudat e că actele teroriste se transformă într-un fel de piață. Cei mai buni reușesc să capete logo-uri și astfel în joc intră simbolistica. De exemplu Beirut, ori oamenii de acolo nu tot au avut de suferit? De ce se etichetezi? Însăși ideea de etichetare este interesantă în sine, pentru că are o putere masivă. De exemplu 911 a avut multe consecințe.

În Moldova, după evenimentele de la Paris, s-au trezit că e bombă în Guvern. În plină criză politică și economică și socială și de care vreți pentru a sustrage opinia publică pe fundalul atentatelor de la Paris e o idee genială să găsești o bombă în Guvern.

Dacă vă puteți imagina lipsa siguranței în care se simt cei din Paris, atunci gândiți-vă bine cât de sigur vă simțiți atunci când sistemul e corupt și osificat de sus până jos în Moldova. Haideți să ne uităm mai macro la lucruri și să trecem de latura afectivă, teroriștii au drept scop să arate incapacitatea statului de a proteja cetățenii. Aceasta ca urmare duce la scăderea nivelului de încredere în clasa politică, la revizuirea anumitor capitole din politica externă ori internă, etc. Pentru că nesiguranța aduce frică. De ce moldovenilor nu le este frică de faptul că medicul, polițistul, profesorul este corupt? Metaforic vorbind ei tot sunt un fel de teroriști, doar că îs cu bătaie de lungă durată, care mai omoară și oameni. Câți la noi au murit pe masa de operație? Câte sute de copii au crescut într-un sistem educațional de calitate scăzută? Câți au ieșit în libertate pe nedreptate? De ce moldovenilor nu le pasă de faptul că alt moldovean face un atentat (dă mită)?

Noi avem teroriștii noștri îmbrăcați în uniforme și plătiți de noi, care ne omoară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu